Jump to content

Garmin Edge 130 Battery replacement


phenning

Recommended Posts

20 hours ago, The Ouzo said:

Just got an email stating they have stock again, placed an order. Shipping was much more than the actual battery, but still relatively cheap. 
hopefully I get it in time to install and test properly before CTCT

Ordered yesterday afternoon, received 5 minutes ago.

will make time to attempt the install this weekend

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 45
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Battery installed. 
device powers on and seems to work. 
just waiting for the glue to dry before I charge to full. 
decided to use Shoe Glue. 
 

oh and had to buy a set of tools in order to get a T5 torx driver. 
 

Will test how long the battery last this week. 

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, The Ouzo said:

... and had to buy a set of tools in order to get a T5 torx driver. 

Sounds familiar... and haven't used it again since. 🤦🏻‍♂️

Link to comment
Share on other sites

59 minutes ago, Thomo said:

Sounds familiar... and haven't used it again since. 🤦🏻‍♂️

I’ll have uses for the other bits, I’m always taking things apart and having to make a plan because I never have the correct tool

Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, DieselnDust said:

It’s that the same size as what comes in the Garmin watch strap kit or BOA fastener kits?

Don’t know, don’t own either of those. Although I suspect the BOA has a bigger torx

Link to comment
Share on other sites

I broke it. 
 

stays on wait for gps, doesn’t seem to be picking up signal. 
opened it up again but can’t see anything obvious. 
 

eish!!!!

 

edit.

its working. 
it seems to be that the aerial for the gps runs around the casing of the garmin, these connect with little connectors to the pc board. But when I put the board back the wires from the battery prevented the board going down all the way, this means the aerial was not connecting. 
 

as soon as I rerouted the wires and fastened the board all the way down it picked up signal. 

Edited by The Ouzo
Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, The Ouzo said:

I broke it. 
 

stays on wait for gps, doesn’t seem to be picking up signal. 
opened it up again but can’t see anything obvious. 
 

eish!!!!

Oh man, that isn't good news.

Maybe try to hard reset it?

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, The Ouzo said:

I broke it. 
 

stays on wait for gps, doesn’t seem to be picking up signal. 
opened it up again but can’t see anything obvious. 
 

eish!!!!

 

edit.

its working. 
it seems to be that the aerial for the gps runs around the casing of the garmin, these connect with little connectors to the pc board. But when I put the board back the wires from the battery prevented the board going down all the way, this means the aerial was not connecting. 
 

as soon as I rerouted the wires and fastened the board all the way down it picked up signal. 

Ouzo Pro Garmin repair service for the win!!👌

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, DieselnDust said:

Ouzo Pro Garmin repair service for the win!!👌

Hahaha, not so certain. 
The bottom of the screen now has some discoloration, but I can live with that. 

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, The Ouzo said:

Hahaha, not so certain. 
The bottom of the screen now has some discoloration, but I can live with that. 

 

I'll bet there are plenty of people who will rather get some life extension from their Garmin unit than pay in a warranty upgrade fee....

Link to comment
Share on other sites

first test this morning, 1h27m run time.

Everything appeared to work as it should, and only 10% battery drop as opposed to the 50-60% drop I was getting out of the battery that I took out.

So far so good.

Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, The Ouzo said:

first test this morning, 1h27m run time.

Everything appeared to work as it should, and only 10% battery drop as opposed to the 50-60% drop I was getting out of the battery that I took out.

So far so good.

Let us know if the screen issue clears up or not. Do you think it’s just due to handing it too much or could it be a sector not getting the right voltage?

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, DieselnDust said:

Let us know if the screen issue clears up or not. Do you think it’s just due to handing it too much or could it be a sector not getting the right voltage?

I think its how I lifted the screen off the casing, I may have partly separated the electronics from the LCD. Because when it was apart, if you push on that area the discoloration shifts.

In the dark, with the back light on, it made that corner hard to see, but once there was sunlight around it was not an issue.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Settings My Forum Content My Followed Content Forum Settings Ad Messages My Ads My Favourites My Saved Alerts My Pay Deals Help Logout